okotudat.hu oko-eletmod.hu

Thermovíziós diagnosztika

2012. év elejétől kötelező elkészíttetni az energiatanúsítványt, minden 50 négyzetméternél nagyobb lakás adásvétele, illetve egy évnél hosszabb idejű bérbeadása előtt.

Az energiatanúsítvány célja az, hogy a lakás energiafogyasztásának megismerésével is olyan beavatkozásra késztesse az állam a tulajdonosokat, amely csökkenti az energia felhasználását. Európában a teljes elfogyasztott energia 40 százaléka jut az épületekre, így az itt elért csökkenés érezhetően kihat a térség energiamérlegére. Az energiatanúsítvány lényege: felmérés után kiszámolja a szakértő, hogy négyzetméterenként és évente mennyi energiát fogyaszt a lakás fűtésre. A fajlagos fogyasztás - akár a háztartási gépeknél - egy A+-tól I-ig tartó jelet kap. Az alap a C-kategória, új lakás nem kaphat építési engedélyt, ha nem felel meg ennek a követelménynek. Az MTI által megkérdezett szakértő ezt évi 160 kilowattórában határozta meg, egy négyzetméterre vetítve. Ehhez képest az A+ kategória 55 százalékon, azaz 88 kilowattórán áll. Több európai országban az alap, tehát a C-kategória mindössze 50 kilowattóra. A magyar átlagos lakás F-kategóriás, vagyis az éves fajlagos fogyasztása 240-300 kilowattóra négyzetméterenként. A háztartások energiafelhasználásnak közel 70%- a fűtésre megy el, tehát ezen a területen tudunk spórolni is a legtöbbet. Fontos, hogy az utca felé a lehető legkevesebb hő szökjön ki. Ezért a fűtési szezonban a lehető legkevesebbszer nyissuk ki az ablakunkat! Ha a radiátort megfelelően  állítjuk be, akkor naponta néhány perc szellőztetés is bőven elég.

A szolgáltatásunkkal, minimális költség ráfordítással jobb energetikai osztályzat elérését tesszük lehetővé. Vizsgálat során azonnal látható estleges szigetelési hibák, melyek javításával jelentős fűtésköltség takarítható meg. pl, födémszigetelés javítás, épület lábazatának sérülése, nyílászáró szigetelés, ..stb.

A mérést EasIR-9 típusú hőkamerával végezzük. A hőképek készítése mellett digitális fényképek is rögzíthetők a mérendő objektumok könnyebb azonosítása érdekében. 

 
Vállaljuk épületek hőkamerás diagnosztikáját a környezettudatos energia felhasználás érdekében. A hőkamera felfedi, hol szökik a meleg. Az emelkedő energia árak miatt különösen fontos a jó hőszigetelés, az esetleges hibák mielőbbi feltárása. Vállaljuk továbbá villamos és mechanikus berendezések hőkamerás vizsgálatát. Sürgős karbantartási igény azonnal felderíthető. Mechanikus berendezések csapágyazás, kenés illetve elégtelenhűtési hibák hamar kimutatható. Elektromos berendezések esetében a nem megfelelő csatlakozás, korrózió felmelegedést okoz. Kellőidőben végzett karbantartás nem okoz termelés kiesést, nem várt költséget.

Épületdiagnosztika
A tervezési hibák kijavítása egyre nagyobb szerepet játszik az épületek hatékonyságában és szerkezeti megbízhatóságában. A hőkamerás képek előnye, hogy nagyon rövid időn belül, számítások nélkül képet adnak egy épület hőtechnikai, hőszigetelési állapotáról, és ez által már kisebb befektetéssel is nagymértékű energia-megtakarítás érhető el.

 

 

Épületgépészeti diagnosztika
Azonnal vizsgálható
· gépészeti csővezetékek és szigetelése
· vízvezeték szivárgások
· levegősrendszer
· padlófűtés, falfűtés megtekintése
· falba épített gépészeti szerelvények
· klímatechnikai berendezések működése

 

Elektromos berendezések:
A villamos berendezések thermógráfiai vizsgálata megmutatja, hogy az alulméretezett, rossz kötések, sérült vezetékek, valamint a meghibásodott készülékek a szokásosnál magasabb hőfokra melegszenek fel. Hőkamerás felvétel kiválóan alkalmas az elektromos berendezések vizsgálatára mivel működésük során jelentős hőt termelnek. 

 

A felmérés kiszűri a meghibásodás előtt álló elektromos berendezéseket. Az ellenőrzések folyamán jelentősen javul a tűzbiztonság, csökken a meghibásodások miatti veszteség.  
· Aszimmetrikus terhelés (egyik fázison jóval több fogyasztó)
· Gyenge megszakító kapcsolatok
· Hibás biztosítékok
· Alulméretezett vezető keresztmetszet
· Laza, korrodált, nem megfelelő kötések
· Nagy ellenállású kötések
· Túlterhelések

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.