okotudat.hu oko-eletmod.hu

pozíció: Hírek

Lapozás:
Fenntarthatósági versenyfutás a száguldó cirkuszban
Nagy elköteleződést láthatunk a sportágban a környezetkímélő technológiák fejlesztése iránt, ami a 2014-es szezonban még inkább előtérbe fog kerülni, többek között például a villamos energiával hajtott járművek versenysorozatának elindításával.

Fűtsünk szerverrel!
Forradalmi megoldással rukkolt elő egy német informatikai garázscég: családi házakhoz szervezi ki az általa működtetett szervereket, lehetővé téve, hogy a házakat a nagy teljesítményű számítógépek hulladékhője fűtse.

Veszélyes hulladék, mégis a budiba öntjük
Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy a használt sütőolaj veszélyes hulladék, a legtöbben mégis kidobják vagy kiöntik – derül ki a Mol augusztusi felméréséből, amelyet ezer ember online megkérdezésével készítettek el.

Feléljük a Föld erőforrásait - Globális Túlfogyasztás Napja
2013-ban augusztus 20-ára esik a Globális Túlfogyasztás Napja, amikortól az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét. Idén 20-ától kezdve év végéig, azaz 133 napon keresztül a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk - olvasható a WWF Magyarország közleményében.

A családi házak sikeres hőszigeteléséről
Hazánkban a vidéki családi házak többsége, több mint kétmillió ingatlan 1945 és 1990 között épült. Egy átlagos ház élettartama körülbelül 50 év, s napjainkban ezért az épületállomány megújítása szükségessé vált.
Az életminőség javítása, környezettudatosság, energiaköltségek hatékonysága és megtérülése mellett a tulajdonosokat egyszerű, hétköznapi kérdések ösztönzik az átalakításokra: magas fűtésszámlák kifizetése, télen a hideg, nyáron a túlzott felmelegedés, fokozott zajterhelés, levegőszivárgás, gombásodás és penészesedés leküzdése.

Vége a szénerőművek uralmának?
Az Európai Beruházási Bank (EBB), a világ legnagyobb közösségi pénzintézete a szén- és ligniterőművek finanszírozásának megszüntetése mellett döntött. A WWF értékeli a döntést, de az előirányzott intézkedések megfelelő végrehajtására hívja fel a figyelmet a klímaváltozás megállítása érdekében - olvasható közleményükben.

1 millió nejlonzacskót használunk percenként
Fogyasztói társadalmunk egyik szimbólumává vált a nejlonzacskó. Egy átlagos bevásárláskor rengeteget viszünk haza, mely nagy része egyből a kukában végzi. Átlagosan egy zacskót körülbelül 25 percig használunk, ám miután kidobjuk, 300-400 évig szennyezi környezetünket. Nekem fürödni sem volt kedvem az Adriában a sok műanyagszemét miatt.

8 tipp az otthoni szemét csökkentéséhez
A környezetbarát hozzáállás otthon kezdődik: közvetlen környezetünkben érdemes először csökkentenünk a háztartási hulladékot. Hogyan tehetjük ezt meg?

2012-ben ismét tarolt a szélenergia Európában
A tavalyi év során az Európai Unióban telepített villamosenergia-termelő kapacitások 26,5 százaléka szélerőmű volt, a felépített erőművek összértéke piaci becslések alapján a 17 milliárd eurót is elérheti. A technológia kiemelt helyen szerepelt a megújulóberuházások listáján is az Unióban: a tavaly összesen telepített 31.300 megawatt megújulóenergia-termelő kapacitásnak több mint harmada szélerőmű volt - olvasható az ALTEO Nyrt. közleményében.

Energiahatékonysági politikánk csak a 20. az EU-ban
27 tagállam energiahatékonysági szabályozásait hasonlítja össze egy 2012-es nemzetközi felmérés, amely szerint Magyarország energiahatékonysági politikája a huszadik az EU-ban. A felmérésben megkérdezett hazai szakértők szerint a Kormány inkább csak a jelszavak szintjén foglalkozik az energiahatékonysággal, de nem tesz komoly erőfeszítést az energiahatékonysági beruházások finanszírozására, és a mégoly szerény célkitűzések elérése sem biztosított.

Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.