okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

A családi házak sikeres hőszigeteléséről

2013. Augusztus 9. (Péntek), 08:49:28
Forrás: www.zipmagazin.hu

Hazánkban a vidéki családi házak többsége, több mint kétmillió ingatlan 1945 és 1990 között épült. Egy átlagos ház élettartama körülbelül 50 év, s napjainkban ezért az épületállomány megújítása szükségessé vált.
Az életminőség javítása, környezettudatosság, energiaköltségek hatékonysága és megtérülése mellett a tulajdonosokat egyszerű, hétköznapi kérdések ösztönzik az átalakításokra: magas fűtésszámlák kifizetése, télen a hideg, nyáron a túlzott felmelegedés, fokozott zajterhelés, levegőszivárgás, gombásodás és penészesedés leküzdése.

Sokan nem is tudják, mielőtt szakemberhez fordulnak, hogy ezek a problémák a jól megválasztott hőszigeteléssel megszűnnek, s akár 70 százalékkal csökkennek az energiaköltségeink is - olvasható a VM.komm közleményében.

Családi házunk utólagos hőszigetelése során sokan elsőként a homlokzat, vagy a belső és külső falak burkolására gondolunk. Ugyanakkor a tetőtér, a padló és a padlásfödémek szigetelése együttesen komplex, környezettudatos felújítást eredményez, amellyel meghosszabbíthatjuk ingatlanunk élettartamát és javíthatjuk az esztétikai jellegét is. A hőszigetelésnek köszönhetően a külső falfelület hőmérséklete és hőkomfortérzetünk megnő, a helyiségek állandó hőmérséklete könnyebben fenntartható, a szobák kihűlése – vagy ami most talán még ennél is aktuálisabb – és felmelegedése lassabb. Kevesen tudják, de a jól megválasztott hőszigetelés az utcai zajokat is csökkenti, illetve a falakat megvédi a külső légköri hatásokkal szemben. Sőt, még kevesebben gondolnák, hogy a családi házak felújítása során fontos feladat, hogy a fűtési rendszer vezetékei mentén csökkentsük a hőveszteséget, ezért külön figyeljünk a csövek, a kazánok hőszigetelésére.

Európában épületeink használják fel az elfogyasztott energiamennyiség több mint 40 százalékát. Bármilyen meglepő, de házaink szén-dioxid-kibocsátása magasabb, mint a személyautóké vagy az ipari tevékenységé. Így az épületek azok, melyek a legnagyobb energiatakarékossági lehetőséget is magukban rejtik.

Hazánkban – 2008 évi szabályozás alapján – az elmúlt évben bevezetett energiatanúsítvány ad tájékoztatást az épület várható energiafelhasználásáról, amely „A-I”-ig kategóriákba sorolja be az ingatlanokat (az „A” a legmagasabb fokozat). Egy jól hőszigetelt épület ingatlanpiaci értéke automatikusan magasabb lesz, míg a rossz minősítés esetén a szabvány javaslatot tesz a felújítási és korszerűsítési munkákra.

A szigetelőanyagok piacára is vonatkozik az aranyszabály: a minőség és a műszaki tartalom egyenesen arányos a termék árával. Magyarországon alapvetően háromféle hőszigetelés-típus létezik: a polisztirol (közismert nevén a hungarocell), a szálas hőszigetelők, azaz az üveg-, valamint a kőzetgyapot. A költségérzékenység miatt a legnépszerűbb az olcsóbb polisztirol, azonban a komplett hőszigetelő-rendszert (háló, dűbelek, ragasztó, színező, szigetelőanyag stb.) együtt nézve az ingatlantulajdonosok kiszámolhatják, hogy az árkülönbség már nem annyira számottevő a szálas szigetelőkhöz képest. 

A szigetelőanyagok közül a talán kevésbé ismert kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazását több szempontból is jó döntésnek tartják az építészek. A laikusok számára esetleg meglepő, de a kőzetgyapot időtálló: gyakorlatilag az épület élettartamával megegyezik tartóssága, amellyel sikerül újabb évtizedekre megbízható megoldást választanunk. Kiváló hangszigetelő, víztaszító, hő- és tűzálló (a kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van, és mivel szinte egyetlen épülettűz során sem keletkezik ilyen magas hőmérséklet, a kőzetgyapot megvédi az épület szerkezetét, meggátolja a tűzterjedést is). 

A szálas szigetelők természetes alapanyagból készülnek, épp ezért páraáteresztők is. A kőzetgyapot alak- és mérettartó: a meglehetősen nagy hőmérsékletkülönbséget is alakváltozás nélkül el tudja viselni, UV-sugárzás nem károsítja, nem zsugorodik, könnyen beépíthető. A kőzetgyapot hőszigetelés a környezetvédelmet elősegítő termék: csökkenti az energiafogyasztást, melynek következtében a szennyezőanyagok kibocsátása is csökken. S nem utolsó sorban olyan természetes anyag, amelyet a rovarok, rágcsálók és gombák sem károsítják; lebontás esetén is újrahasznosítható. A kőzetgyapot hőszigetelés beépítése pedig, ha nem is egy életre, de életünk nagyobb részében biztosítja a családi házunk építési állagának stabil és korszerű megőrzését – ezáltal tulajdonunk védelmét is.



Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.