okotudat.hu oko-eletmod.hu
pozíció:
Hírek \
 

Vége a szénerőművek uralmának?

2013. Július 30. (Kedd), 09:04:37

Az Európai Beruházási Bank (EBB), a világ legnagyobb közösségi pénzintézete a szén- és ligniterőművek finanszírozásának megszüntetése mellett döntött. A WWF értékeli a döntést, de az előirányzott intézkedések megfelelő végrehajtására hívja fel a figyelmet a klímaváltozás megállítása érdekében - olvasható közleményükben.

A Világbank múlt heti döntését, – miszerint csökkenti a szénerőművek finanszírozását – az Európai Beruházási Bank hasonló lépése követte. A WWF szakvéleménye szerint időszerű volt, hogy további pénzintézetek is kövessék ezt a példát, ezzel ösztönözve a megújuló energiaforrások használatára történő világszintű átállást.

„Értékeljük az Európai Beruházási Bank döntését, de ez csak az első lépés a klímaváltozás megállításához. Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen arra, hogy a Föld átlaghőmérséklete a 2 °C fokos növekedés alatt maradjon 2050-ig Európában, az EBB-nek szigorítania kellene szabványait, végül pedig valamennyi pénzügyi támogatását ki kellene vonnia minden fosszilis alapú erőműből” - hangsúlyozza Benkő Dániel, a WWF Magyarország Éghajlatváltozási Programjának projektvezetője.
A szén a legszennyezőbb fosszilis energiaforrás – szennyezi a helyi környezetet, káros hatással van az egészségre, valamint nagymértékben járul hozzá a klímaváltozáshoz. Az Európai Befektetési Bank pedig messze a legnagyobb közösségi bank a világon, amely 12 milliárd eurót hitelez évente az energiaszektorban.

 „Itt az idő minden nemzetközi pénzintézet számára, – különös tekintettel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankra – hogy kövesse a Világbank és az EBB példáját, és újragondolja hitelezési politikáját” – teszi hozzá a szakember.

Az Európai Bizottság jelenleg is intenzíven dolgozik a klíma- és energiapolitika 2030-as kereteit meghatározó úgynevezett „Zöld könyvön”. A WWF véleménye szerint a Bizottságnak az EBB szemléletét követve meg kell határoznia az üvegházhatásra, a megújuló energiaforrásokra és az energiatakarékosságra vonatkozó kötelező célszámokat is, továbbá javaslatot kell tennie egy olyan szabványra, amely jelentősen korlátozza az erőművek kibocsátási teljesítményét az EU-ban.

A WWF továbbá arra is felhívja az EBB figyelmét, hogy fokozatosan csökkentse az általa finanszírozott fosszilis erőművek számára előírt kibocsátási maximumot, így fokozatosan szüntesse meg e technológiák támogatását.
„Arra is szükség van, hogy a nagy bankok mérhető finanszírozási célokat határozzanak meg az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások támogatása érdekében. Ezzel mutatunk helyes utat a befektetők és az ipar számára egyaránt” – véli Benkő Dániel





Elérhetőség: 3515 Miskolc, Egyetemváros Pf. 3. Tel.: 46/555-070
2006 © ÖKO-FERR Nonprofit Kft.